Hasarsız yapılar veya binalarda da performanslarının iyileştirilmesi için bina güçlendirme uygulamaları yapılabilir. Bina güçlendirme projesi hazırlamak ve uygulamak, oldukça tecrübe ve bilgi gerektiren işlemledir. Bilinçsiz yapılan bina güçlendirme uygulamaları, yapısal riskleri artırır.
Türkiye’de betonarme binaların güçlendirilmesi uygulamalarında beton, çelik ve fiberbond (karbon fiber) gibi malzemeler kullanılır. Genellikle kolon güçlendirmesi için kullanılan bu malzemelerin özelliklerine göre bazı avantaj ve dezavantajları vardır. Örneğin; eski bir betonarme sistemi ile tasarlanan kolonda, çelik bir malzeme ile kolon güçlendirme yöntemi avantaj olurken, bu eski betonun üzerine daha kaliteli betonla kaplanması dezavantaj olabilir. Çelik de, şekil verme sorunları sebebiyle olumsuzluklar doğurabilir.
Bina onarımı ve güçlendirme karbon fiber (fiberbond) uygulamaları da, bina güçlendirme yönetmeliği ile onaylanan işlemlerdir. Fiberbond, karbon ve reçine karşımı lifli (elyaf) bir malzemedir. Kolona sarılarak çelikle eşit oranda güçlendirme sağlayabilir. Ayrıca bina güçlendirme yöntemleri içinde en kısa sürede uygulanan güçlendirme işlemidir. Düşük maliyetli filiz ekimi veya duvar ekimi yöntemi de, çelik ve demirden örülerek oluşturulan bir yapı güçlendirme sistemidir. Filiz ekimi işleminin ardından mantolama, beton delme, beton kesme, iç ve dış cephe güçlendirme işlemleri daha kolay yapılabilir.
Binaların özelliklerine göre yaygın olarak kullanılan yapı güçlendirme yöntemleri şunlardır:
Bina onarım ve güçlendirme ile ilgili önemli bilgiler:
Onarım ve güçlendirme hakkında detaylı bilgi almak ve uygulama için iletişime geçin.